Dr. Janja Pavšič Jurca: “Veliko staršev me sprašuje, kdaj začeti z ustno higieno pri majhnih otrocih in ali so mlečni zobje res tako pomembni. Odgovor je – zelo zgodaj! Priporočljivo je čiščenje malih otroških ust že veliko pred izraščanjem prvih mlečnih zob (pred 6. mesecem starosti). To pomeni čiščenje dlesni z vlažno mehko bombažno krpico po dojenju oz. hranjenju s stekleničko.
Ko pokukajo na dan prvi mlečni zobki (to sta ponavadi spodnja prva sekalca), je priporočljivo vsaj dvakrat dnevno (zvečer in zjutraj) ščetkati zobe z zelo mehko zobno ščetko, ki je namenjena prav za nego otroških ust. Uporabimo otroške zobne paste z zelo nizko koncentracijo fluoridov. Le-te so priporočljive šele po 1. letu starosti oz. ko otrok že zna izplakniti usta.

Pri dojenčkih bodimo pozorni na pitje sladkanih ali gaziranih pijač, še posebno iz stekleničk s “cuclji”. Otroku za žejo raje ponudimo pitje nesladkanega čaja ali vode.
Zelo pomemben je čas okrog otrokovega 6. leta starosti, ko večina staršev čaka na izrast prvih stalnih zob. Pri tem zmotno mislijo, da so to sekalci (enojke). Stalni zobje, ki pri večini izrastejo prvi, so prvi stalni kočniki (šestice). Če starši tega ne vedo in hkrati ne vzdržujejo zadovoljive ustne higiene, bodo ti prvi stalni zobje, ki pa so zelo pomembni za žvečenje hrane skozi celo življenjsko obdobje, zelo hitro propadli.

Za konec predlagam: z rednimi obiski pri zobozdravniku, z izogibanjem pretiranemu uživanju sladkih pijač in hrane, s skrbnim čiščenjem zob in ustne votline ter s sodelovanjem staršev pri ščetkanju mlečnih in stalnih zob vsaj do otrokovega 10. leta starosti, bo prihranjena marsikatera otroška solzica na zobozdravniškem stolu.
Namesto tega se bomo do naslednjega obiska poslovili z nasmejanim obrazom in z rokico, polno štampiljk!”