1. Pri izboru zobne ščetke upoštevajte trdoto ščetin.
Če so pretrde, lahko poškodujejo zobno sklenino in dlesen. Glava ščetke naj bo čim manjša in prilagodljiva, saj le tako lahko očistimo tudi manj dostopne dele zobovja.

2. Najprimernejša tehnika ščetkanja je pod kotom
45 stopinj, in sicer ščetkamo z nežnimi krožnimi gibi od dlesni proti vrhu zob.

3. Očistiti je potrebno vse zobne površine; ob licu,
na nebni strani in tudi grizno površino.

4. Najenostavneje je, da imamo vedno enak vrstni red ščetkanja, in tako ne izpustimo nobene ploskve.

5. Pri ščetkanju je potrebno paziti, da ne poškodujemo dlesni ali občutljivega zobnega vratu.

6. Uporabljajte zobno pasto z dodanimi flouridi,
ki naredijo sklenino vaših zob odporno na razne kisline iz hrane.

7. Zobe umivajte po vsakem obroku oz. najmanj 2x dnevno (zjutraj in zvečer).
Umivanju zob namenite vsaj 3 minute.

8. Za čiščenje medzobnega prostora uporabljajte zobno nitko ali interdentalno ščetko.

9. Zobno nitko previdno vstavite v medzobni prostor, ki ga nato čistite s počasnimi “žagajočimi” gibi. Pazite, da z nitko ne poškodujete dlesni.

10. Če imate v ustih protetični nadomestek (npr. mostiček) uporabljajte za čiščenje pod členi, ki nadomeščajo manjkajoče zobe, interdentalno ščetko ali posebno zobno nitko.

11. Če imate ortodontski aparat, morate prav tako uporabljati ščetko, za predele okrog nosilcev pa obstaja posebna zobna ščetka. Prav tako je nujna uporaba zobne nitke, ki je posebej prilagojena za čiščenje okrog aparata.

12. Ustna higiena zajema tudi čiščenje jezika, saj se na njem zadržuje največja količina bakterij. Za to izberite posebno plastično strgalo za jezik, ki ga lahko kupite v lekarni ali pri osebnem zobozdravniku.

13. Čiščenje jezika najenostavneje poteka tako, da ga z levo roko držite (pri tem si pomagate z brisačo ali robčkom). Nato se s strgalom dotaknete korena jezika (del jezika pred žrelom) in potegnete po hrbtu jezika naprej proti ustnicam. Postopek trikrat ponovite.

14. Kot dopolnilno sredstvo oz. sredstvo, s katerim zaključimo ustno higieno, uporabimo razne ustne vode. Z njimi izpiramo in dezinficiramo usta ter osvežimo dah. Bodite pozorni na antiseptične ustne vode, in sicer na vsebnost koncentracije antiseptika Klorheksidina, ki naj ne bo previsoka.

15. Zobno ščetko je priporočljivo zamenjati enkrat mesečno, najdlje pa jo lahko uporabljate 3 mesece.