Glavni vzrok za nastanek kariesa so ogljikovi hidrati (predvsem enostavni sladkorji) v najrazličnejši hrani, ki jih ustne bakterije uporabijo za lastno prehranjevanje in pri tem ustvarjajo kislino, ki razkraja zobno kislino.

Poleg sladkarij se sladkor nahaja tudi v najrazličnejših vrstah hrane, kot so sokovi, med, sadje. Ker se je dandanes težko izogniti jedem, ki vsebujejo sladkor, predlagamo naslednje:

1. Bolje kot večkrat dnevno je zaužiti sladkarije enkrat dnevno (kot poobedek).
Tako so za zobe manj škodljive.

2. Vsi sadni sokovi, tudi naravni, vsebujejo sladkor. Za zobe je nevarna že določena stopnja kisline naravnega sladkorja.

3. Pri zaužitju pijač z veliko kisline (limonada, kola, oranžada, vino) odsvetujemo takojšnjo ustno nego, saj kislina najeda zobno oblogo, ki jo s ščetkanjem še dodatno poškodujemo.

4. Lep nasmeh pokvarijo tudi obarvani zobje, kar jih povzročajo pijače z umetnimi in naravnimi barvili ter kajenje.